Пакет Дигитален маркетинг за Апартхотел Иглика

Сподели този пост

Благодарим на г-жа Евелина Пулева, управител на Апартхотел Иглика и член на УС на Бургаската туристическа камара за доверието да работим заедно. Това доверие е още по-важно за нас, предвид факта, че г-жа Пулева познава туризма и в битието си на туроператор и туристически агент. Този проект е доказателство за нас, че дори по-малките хотели могат да са изключително ефективни, ако знаят какво искат. Уверени сме, че допринесохме за освежаването и подобряване на представянето в онлайн пространството на обекта и внедрихме някои от най-работещите практики. Поставихме си за цел да обновим дигиталната визия на хотела, да затвърдим имиджа на страхотно място за лятна почивка в Поморие и да го популяризираме още повече сред българската аудитория, според тенденцията за 2021г.

Целта на услугите, предоставени с пакета, е да се постигне неколкократно увеличение на резервациите, реализирани чрез собствените хотелски канали – website, Facebook, Google Мy Business визитка и др. Чрез всяка част на услугата, мениджмънта на апартхотел Иглика се стреми към увеличение на дела на директните резервации и същевременно намаляване на цената за придобиване на нови клиенти. Спестяване от комисионни за платформи за онлайн резервации (OTA) и скъсяване на потребителската пътека до момента на покупка на почивка са сред топ приоритетите, които сме следвали в работата с този клиент.

Апартхотел Иглика отваря врати за гости още през 2016 година, разположен е на пясъчния морски бряг в град Поморие. Ключовата локация на първа линия, страхотната морска гледка, която се открива през балкона и спокойствието и уединението, което предлагат апартаментите, определят хотела като предпочитан избор за лятна ваканция. Всичко това беше отчетено и ясно заложено в маркетинга на обекта, развит от нас.

На Апартхотел Иглика, предоставихме пълния пакет услуги Hotelbox, който включва нов website, професионално заснемане на виртуална 360° разходка, поддръжка на социални медии, оптимизация на сайта за търсачки и насочване на таргетиран трафик към сайта. Допълнихме маркетинговия микс с още един задължителен елемент – рекламнаa кампания в двете най-големи онлайн платформи – Google и Facebook. По пакета от услуги се предвижда дългосрочна съвместна работа от поне още един активен сезон.

Нека разгледаме по отделно всяка услуга, предоставена на клиента и нейните специфики.

НОВ ХОТЕЛСКИ САЙТ НА АПАРТХОТЕЛ ИГЛИКА

При изграждането на нов хотелски website, бяха приложени най-новите тенденции и работещи практики за добро позициониране и представяне на силните и ключови предимства на обекта. Въпреки липсата на разточителни допълнителни услуги, характерна за апартхотелите, избрахме най-важните елементи от обекта, допълнителните му услуги и дестинацията и ги приоритизирахме. Заложени са „стимули“ за резервация на възлови места, които гарантирано повишават конверсията. Сред тях Popup с даване на 10% отстъпка за директна резервация, Exit intent popup и други.

Изградихме сайт със семпъл, но стилен дизайн и балансирано съотношение на текстово и визуално съдържание. При избора на цветове и шрифтове се съобразихме с желанията на клиента, като отчетохме както актуалните тенденции, така и брандовата идентичност и логото. Всички шрифтове са селектирани специално да пасват на стила и визията на обекта, като същевременно да бъдат с добра четимост.

Като задължителни елементи на всеки успешен и конвертиращ сайт са интуитивния дизайн и подсигуреното добро потребителско преживяване. Постигнахме ги чрез удобна сайтова структура и логичен и сензитивен дизайн. С този подход се намалява процента на изоставяне на сайта, тоест излизане от сайта без да бъде извършено желаното от хотелиера действие – резервация.

Въпреки, че ние предлагаме наше решение за резервационен модул се съобразихме с желанието на клиента да интегрираме външен Booking Engine – този на HotelRunner. Това даде възможност на обекта да предостави онлайн резервационен процес, който не отстъпва на платформите за резервации.

Днес потребителите се доверява изключително много на мнението на социума. Често се допитват да форуми в различни специализирани сайтове или преглеждат платформите с отзиви за даден хотел. Начинът да изградим доверие у клиента и да му представим важната за него информация за имиджа на обекта, е чрез добавяне на специален модул, който извежда всички коментари и оценки от платформи като Google, Facebook, Booking, Trip Advisor и др. в реално време. Поместена е актуална информация за възможностите за екскурзии до забележителности в района, организирани от хотела, както и всички допълнителни услуги предлагани на гостите.

360° ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА, СНИМКИ И ВИДЕО

По стечение на обстоятелствата обектът беше заснет със нас чрез 360° вирутална разходка, година преди да започнем работа по сайта. Изготвена е витруална разходка на обекта от 360° панорамни изображения, чрез технологията на Google Street view. Разходката е интегрирана на новоизградения сайт на Апартхотел Иглика и в Google My Business профила, като е добавено и меню за улеснение на гостите.

От опита ни с над 100 изградени хотелски сайта 360° заснемането е най-добрият начин да се създаде сигурност и да се представи хотела справедливо и честно, без подвеждащи снимки и изкривявания на реалността. Възможността потенциалните и бъдещи гости буквално да се пренесат с един клик в хотела и да могат да разгледат всяка негова зона или стая, е наистина много ценна и чрез нея ще се избегне разочарованието от несъвпадение на очаквания и реалност. През годините тази технология става все по-полупярна и към днешна дата вече почти всеки потребител очаква да види това иновативно визуално представяне в онлайн средата.

Поет е ангажимент към клиента за професионално интериорно заснемане, изготвяне на кратко рекламно видео, представящо обекта пред широката публика и 360° снемане на ново крило на хотела през сезон 2022. Мениджмънта на хотела изяви своето желание заснемането да се извърши на един по-късен етап, когато материалната база е по-подготвена и по-всеобхватно ще представи целия обект в пълен обем и в момент на по-ниска заетост.

Видео форматът е възможност да се пресъздаде атмосферата, която носи хотелът, да се наблегне на емоциите, които могат да бъда изживяни и спомените, които могат да бъдат създадени. То докосва потребителя по деликатен и запомнящ се начин, като в същото време представя всички екстри и важни предимства, с които изпъква обекта.

Социални мрежи

Развихме цялостната дизайн идея и я заложихме във визиите за социални медии и рекламните визии. Създадохме една обща концепция за бранд идентичност, използвайки еднаква елементика, шрифтове и цветове във всички канали.

За управлението на социалните мрежи бе изготвен месечен график за публикуване на съдържание. Поставихме акцент върху важните за клиента послания и разбира се правилен call-to-action. Насочихме вниманието към най-големите предимства, подсилихме ангажимента и развихме аудиторията на Facebook страницата.

Чрез регулярното публикуване и актуализиране на информацията в социалните медии, апартхотел Иглика напомни за себе си и своя продукт и съживи дигиталната комуникацията с всички лоялни клиенти. Бяха пускани няколкократни промоции и пакети, за които беше разработвана самостоятелна визия, за да се акцентира вниманието на клиентите към ценивите оферти.

Беше постигнат баланс между актуални снимки от обекта и местността, постове свързани с обекта и материалната му база, снимки създаващи емоция и полезни за потребителите информация като времето или близки атракции.

Беше създадена и специална кампания за увеличаване на броя на follower-ите на страницата, при което аудиторията нарастна с над 100 %. За целта беше измислена и реализирана Facebook игра, която доведе до видими резултати не само при броя на последователите, но и в Reach-a (броя достигнати потребители) и дори трафика към сайта. Играта доведе до 827 коментара и 315 споделяния, както се вижда на поста.

От графиката се виждат и пиковете в Reach-a на Facebook страницата на хотела, който е бил реализиран по време на активни кампании – промоция на оферта, игри или бранд послания.

РЕКЛАМНИ КАМПАНИИ В GOOGLE И FACEBOOK

Бяха изградени рекламни стратегии за кампании в двете най-големи в световен мащаб рекламни платформи. Подбрани бяха ключови комуникационни послания и актуални оферти, които да се промотират. За кампанията, изградена в период от три месеца в рамките на сезон 2021, с клиента заложихме на българска аудитория.

Резултатите бяха видими почти веднага, като трафика към обновения сайт се увеличи в пъти, както и интереса към продукта и директните резервации. Продукта се позиционира като разпознаваем сред  широка българска аудитория, което беше една от заложените цели.

SEO на хотелски сайт

Най-качествения трафик на сайта е този, който е добре таргетиран. Хората, попаднали на най-мощния дигитален канал на хотела, ще се задържат там ако като отговор на търсенето им в търсачката с максимална релевантност излиза хотелският сайт. За да  се постигне това е необходимо да се извършат множество действия и да се задвижат различни оптимизационни процеси.

SEO е дълъг процес, в същината си комплексен и сложен, зависим от много фактори за успех, а резултатите са видими след по-продължителен период от време. Сред важните фактори при опримизацията за търсачки са актуализацията и уникализацията на информацията в сайта. Защита от плагиатство на всички материали, собственост на обекта също не е за подценяване.

Направен бе задълбочен дигитален анализ на обекта и сайта като цяло, детайлно SEO проучване и keyword research. Беше подбрана основна фраза за оптимизация на новоизградения сайт на клиента. При подбора съблюдавахме ключовите предимства на хотела, позиционирането му, конкурентността на пазара, както и релевантността и настоящото позициониране на сайта в Google търсачката.

След подбора започнахме да имплементираме доказани техники и най-добри практики за повишаване на класирането. На база нашият натрупан сериозен опит и експертност, направихме списък с необходимите оптимизационни действия и заложихме план-график за изпълнение на задачите.

Към настоящият момент сме постигнали много добри резултати и позициониране на първа страница от резултати в google търсачката. Сред постигнатите позиции на първа страница на Google са три типа резултати. Първия е свързан с тясно таргетиран трафик чрез думи от типа на – “хотел на плажа в Поморие”, “Апараментен хотел на плажа в Поморие”, “Апартаментен хотел в Поморие”,  “Апартхотел в Поморие”.

Втория тип резултати са бранд резултатите свързани с името. Тук бяха спечелени всички позоции, за да не се дават безмислени комисиони на платформи от типа на Booking за органичен трафик – “Хотел Иглика Поморие”, “Апархотел Иглика Поморие”, “Иглика Поморие”. Постигнато беше класиране и на думи като “Апарт хотел” и “Апартхотел”. Работата ни по оптимизацията продължава, като целта е трайни резултати и увеличаване на броя на челните позиции.

Техническа поддръжка и обновяване на информация

В днешния динамичен  и дигитален свят е изкючително  важно да бъдем актуални. Това обхваща всеки аспект на дейност и разбира се сайтовете не са изключение. Още повече, ако пазара непрекъснато изисква да се правят промени в цени или да се залагат промоции. В това направление екипа по поддръжка на информацията реагира в рамките на часове на всяко подадено обновяване. Без значение дали става дума за обновяване на информация в сайта, GMB профила или зареждане на Last Minute оферта ние винаги сме били на разположение.

Техническата поддръжка на сайта е свързана с обновяване на различни модули, грижа за сигурността и безопасността и отстраняване на различни хостинг проблеми.  Ние наблюдаваме Up-time-a на сайта и биваме известявани при евентуални проблеми. Правим профилактика на плъгините и поддържаме сайта в перфектно здраве.

При изграждането на сйтовете и съпътстващите маркетингови услуги мениджмънта на апартхотел Иглика имаше назначен Акаунт Мениджър който да се грижи за изпълнението на задачите от експертите по WordPress, Дизайн, Социанли мрежи и др. Това улесни комуникацията, като не лиши управителя на хотела от възможността за пряка комуникация със всеки от експертите.

Друг аспект на обновяването е актуализацията на визуални материали и информация като цени, описания, снимки и др. Това са изцяло технически задачи, с които не всеки хотелиер има време и възможност да се занимае, особено ако редакцията касае повече от една езикова версия. Това са причините и да предложим на Апартхотел Иглика техническа поддръжка  и обновяване на информацията за целия период на договора.

Екипът на Hotelbox.bg непрестанно извършва дейности по проекта във всички негови направления. Грижим се за доброто дигитално позициониране, насочване на таргетиран трафик и актуалността на информацията в сайта, Facebook страницата и Google My Business визитката на Апартхотел Иглика.