Как да печелим доверие чрез 360° разходка

Сподели този пост

След десетките изградени сайтове на хотели в България можем да разкрием основните тайни, които превръщат обикновения хотелски сайт в оптимизирана машина за резервации. 

Видеото е от лекцията на Димо Желев от събитието „Дестинация Варна“, ноември 2018. Поради правилата, лекцията е ограничена в 20 мин. Текстът по-долу е пълен и обхваща повече информация по темата.

Можете да разгледате презентацията по-долу за да следите слайдовете, по които говори лекторът.

#1: Сайтът на хотела трябва да е част от цялостната бранд стратегия.
Една от най-често срещаните грешки при изграждането на хотелският сайт е това, че той е самостоятелна единица, а не част от цялостна визия за представянето на обекта пред потребителите. Често хотелите нямат ясна идея кои са основните им предимства пред конкуренцията и това оказва пагубно влияние и върху структурата и дизайна на стайта. Най-често в подобна ситуация той наподобява някаква доминираща представа за хотелски уебсайт. Или още по-лошо визията за това как трябва да изглежда уебсайтът на хотела е „Моля да ни направите сайт като на хотел Х, целия ни екип много го хареса“.

Възможно е да нямата ясна концепция за идентичност и основно уникално търговско обещание към туристите. Тогава можем да ви предложим да си изработите такова. Предлагаме ви да си изясните сега кои са основните ви предимства (или уникални търговски обещания) чрез отговорите на следните въпроси:

  • С какво ресурсите на хотела (локация, настаняване, градина/заленина, близък или собствен/плаж, басейни, спа, допълнителни услуги, заведения, кухня, хранене, интернет, паркинг, обслужване и т.н.) са по – добри от еквивалентни хотели или преки конкуренти, борещи се за същите туристи с подобни цени?


Тук е изключително важно да дадете 2, максимум 3 отговора. Бъдете искрени, няма как всичко да е предимство, ако мислите така, то най-вероятно нямата истински предимства. Ако всичко изброено ви е предимство, значи не се сравнявате с правилните хотели или бъркате желаното с реалното.

  • Кои основни групи туристи се опитваме да привлечем в хотела?Имайте предвид, че не става дума само за националността на туристите си. Важно е да имате ясен профил – семейства с деца, бизнес туристи, парти туристи, романтично настроени двойки. Добра идея е да се оцени трезво реалността – за кого наистина е подходяща услугата с която се предлага като материална база, локация, сървиз, амортизация и т.н. Отново се опитайте да се спрете на 3 основни групи туристи.

 

  • Какви са основните послания, чрез които бихте се опитали да привлечете туристите от т.2, чрез предимствата от т.1?
    Знаете, че в маркетинга не е важно какво имаш, а с каква опаковка то би се продало най-лесно на таргет клиентите. Помислете с какво послание/послания можете да опаковате предимствата си пред конкуренцията. Нека посланията са не повече от 3 и да са кратки и ясни! Например „Хотелът с най-добрата кухня в курорта“, „Мястото, на което децата ви ще искат да се връщат всяка година“, „Гледка, която само нашие гости могат да си позволят“


#2: Разкажете за хотела чрез 360° разходка, видео или професионални снимки

Живеем във века на визуалността. Новите навици на потребителите изискват от хотелиерите да разкажат за основните си предимства на обектите си чрез визуална история. Например подзаглавието в сайта „На 50 метра от плажа“ може да бъде гарнирано с дрон снимка, показваща реалното разстояние от птичи поглед. Друг вариант е снимка от балкона със заредена със закуска и кафе маса.

360° виртуална разходка безспорно увеличава конверсията на сайта. Според проучване на Google което можете да видите на тази страница интересът към резервация на хотели и ресторанти се увеличава двойно, ако имат 360° панорамна разходка. Това е напълно обяснимо, всеки клиенти иска максимална сигурност за това къде ще отседне. Рекламните фотографии, често са заблуждаващи. При пълните 360° панорамни разходки обаче няма как да бъде манипулирана квадратурата на даден тип стая или големината на басейна, тъй като те могат да бъдат видени от различни гледни точки и ъгли.

Често срещана грешка при интегрирането на 360° панорамни разходки в хотелския уебсайт е слагането им само на едно място – Начална страница или раздел галерия. Добра практика профила на всяка стая в сайта да има интегрирана 360° панорамна разходка на конкретната стая. Същото може да важи за ресторанти, спа и т.н.

Видеото е често подценяван вариант да разкажете за хотела си. Възможни са 2 варианта на заснемане. Единият е скъп и предпочитан от големи хотели и ризорти. При него се прави бриф на видеото, сценарии, разказващ история, чрез предварително замислени кадри, актьорска игра, гледна точка подчертана от техниката – професионални обективи и осветление. Цените на подобни професионални видеа започват от 2000лв, като горната граница зависи от екипа, техниката, продължителността на видеото и на заснемането, усилия и време за монтаж и др. Пример за такова видео заснето от нас!

Вторият вариант е по-бюджетен и често видеографите го наричат промо видео. Той представя основните предимства на хотела без предварителен бриф, сценарии, актьори и с по-проста техника. Често не се ползва осветление, специални обективи или друга скъпа техника. Цените са достъпни – 400-1000 лв. Пример за такова видео заснето от нас!

#3: Никога не подценявайте мобилната версия
Отмина времето, когато всичко се правеше на десктоп PC. Нашият опит показва, че между 60 и 70% от трафикът на хотелските сайтове е мобилен. Нещо повече – mobile first дизайна отдавана трябва да е изходна точка за всеки сайт. Това означава, че основната версия на сайта е мобилната а десктоп версията е спомагателна. На световно ниво проучванията показват, че почти половината от хотелските резервации се реализират през смартфони, т.е. мобилните версии не се ползват само с информационна цел, а и за запитване за места или същинска онлайн резервация и разплащането и.

Тук от значение е разбирането за специфичните важни елементи на сайтът които трябва да бъдат показвани в мобилната версия на сайта. Сред тях са опростената навигация, представяне на съдържанието в една колона и възможността за бързо набиране на телефона на хотела с 1 клик. Въпросните изисквания са наложени от динамичните ситуации в които се намира боравещия със смартфон – в асансьора, на светофара, на заведение между разговорите с приятели или похапвайки бърза храна в обедната почивка.

#4: Демонстрирайте добрите си коментари от сайтове за мнения
Проучванията доказват, че социалното одобрение към сървиза на хотела е едно от нещата, които влияят най-силно при вземане на решение за резервация. Залагането на подбрани мнения вече е задължителен, но недостатъчен елемент от началната страница на хотелския сайт. Доказано е, че добре влияе, не просто ако има мнение копирано от даден сайт а и добавянето на имената на цитирания и източника на самото мнение.

Тъй като този елемент стана задължителен, много от потребителите почват да развиват „слепота“ за изказаните в подобни коментари твърдения, ако те не са гарнирани с линк към мястото на което е дадено подобно мнение. Това доказва неговата истинност. Добра практика е добавяне на бадж с агрегираната оценка от Booking.com, ако хотела участва в платформата и оценката му е не по-ниска от 8.5. Същото важи и за Tripadvisor и оценка над 4.

#5: Интегрирайте възможност за същинска онлайн резервация
Една от основните причини хотелските сайтове да генерират малък брой резервации е невъзможността да се осъществява директна резервация през тях. От тази гледна точка Online Travel Agencies овладяха тренда преди доста години и създадоха доверие чрез съчетанието от наличност с калкулирана цена, ползваемостта и гъвкавите методи за гарантиране на резервация.

Има няколко типа резервационен процес който могат да бъдат заложени в модерния хотелски уебсайт:

  • Запитване за наличност с калкулирана цена за конкретен период, борд и брой деца и възрастни. Този вариант се ползва основно от по-малки хотели. Тук не се говори за резервация, а за запитване за наличност, идващо на email-a на хотела. От хотела могат да отговорят има ли места или да предложат алтернатива. Неудобство представлява факта, че по този начин се губи времето на туриста и това на представител на хотела. Изисква се специализиран Booking engine в който да могат да се зададат „сложни цени“ по период, дни от седмицата, брой деца и възрастни, доплащане при вариации на изхранването, екстраси и т.н.
  • Резервация с калкулирана цена и автоматизирана проверка на наличността в сайта без възможност за разплащане. При този вариант в Booking Engine модула се задават както сложни цени, така и наличност. Тук трябва да се има предвид, че наличността трябва да се управлява от хотелиера, за да не се достигне момент на овърбукинг. Това предполага залагане на стопсейлове при пълна база или блокиране на даден тип помещение за конкретен период. Booking Engine-а с който работим дава възможност за календар в който да се нанасят и резервации, реализирани от други канали, вписване на стойността на капарирани или платени резеравции и други детайли превръщащи го в опростен хотелски софтуер. Означаването на Дори е възможна Ical синхронизация между com / Airbnb и уебсайта, чрез която е възможно да се поддържа наличност с цел избягване на ввърбукинг. В този вариант на резервационен процес проблем остава гарантирането/разплащането по резервация.
  • Резервация с калкулирана цена и автоматизирана проверка на наличността в сайта с възможност за цялостно или частично заплащане. Този вариант притежава всичко, изброено в горния вариант в комбинация с интегрирана разплащателна система. Тя гарантира резервацията и дава възможност за реализиране на политика за компенсация при неявяване на туриста (noshow). Възможна интеграция за разплащане с кредитни карти с Paypal и bg. Предполага се предварителното наличие на фирмен акаунт в някоя от двете системи, както и калкулиране на стойността на месечни и транзакционни разходи по обслужване на системите за разплащане.
  • Резервация директно в PMS, чрез интегриране на web модул на хотелския софтуер (или канален мениджър) в сайта. Този вариант е изключително удобен, тъй като решава проблема с синхронизация на наличността и цените по различните дистрибуционни канали. Подобно решение предлага един от най-разпространените в България хотелски софтуери – Някои от другите български провайдъри на софтуер също предлагат подобен модул или възможност за синхронизация. От каналните мениджъри подобно решение предлага Travelline.bg

Оферта "Ранни записвания" чрез дигитален маркетинг

дни
часове
минути
секунди